Minä, Klaus Iltanen

Päivitetty 22.08.2021

Minun nimeni on Klaus Iltanen ja olen 30-vuotias teknologiasta ja tulevaisuudesta kiinnostunut diplomi-insinööri. Olen valmistunut tuotantotalouden diplomi-insinööriksi vuonna 2020 Tampereen yliopistosta johtamisen ja tietotekniikan koulutusohjelmasta sivuaineena tietovarannot ja data-analyysi. Lisäksi olen aiemmin valmistunut myös Satakunnan ammattikorkeakoulusta tietotekniikan insinööriksi vuonna 2016. Vapaa-ajallani tykkään kuntoilla, usein lihaskuntopainotteisesti sekä lukea, koodata ja sijoittaa. Koodamisen olen aloittanut uudemman kerran vasta äskettäin ja ensimmäisenä harjoitteena ajattelin virkistää muistiani koodaamalla nettisivut, joiden luomisesta kerron lisää blogissani. Innostuin koodaamisesta uudemman kerran, kun valmistumisen jälkeen on vihdoin jäänyt aikaa kehitellä koulu- ja työmaailmasta ulkopuolisia hankkeita. Lisäksi olen useaan otteeseen jo itsekseni todennut, että moni hyvä ideani on tyssännyt siihen, että minulla ei ole ollut riittäviä koodaamistaitoja. Osaamiseni on viime vuosina painottunut muihin mielenkiintoisiin aiheisiin, kuten liiketoimintatiedon hallintaan.

Alunperin olen kotoisin Laviasta, euron kolikon maisemista, kunnasta, joka on nykyään liitetty osaksi Poria. Sittemmin olen muuttanut opiskelujen perässä Porin kautta Tampereelle, jossa nykyisin asun. Innostus teknologiaa kohtaan heräsi jo nuorena, mikä näkyi erityisenä kiinnostuksena videopeleihin sekä puhelimiin. Nuorempana minulla oli tapana sijoittaa kesätöissä tienatut rahat silloisten Nokia-puhelinten lippulaivamalleihin ja päästä täten käsiksi aina viimeisimpään teknologiaan. Harrastuksiin kuului nuorena myös yleisurheilu, uinti sekä mopoilu. Nuorempana yleisurheilussa menestyin voittamalla kolme kertaa Lavian kunnan mestaruuden sekä saaden Satakunnan piirinmestaruushopeaa kiekonheitossa.

Kiinnostus puolestaan opintoja kohtaan heräsi hieman myöhemmällä iällä lukion ja armeijan suorittamisen jälkeen Satakunnan ammattikorkeakoulussa, jossa sain opiskella mieleisiäni asioita, vaikkakin jälkeenpäin ajateltuna myös lukiossa opetetut yleissivistävät asiat olivat erittäin mielenkiintoisia ja tärkeitä, mutta tuolloin aika kului enemmän mopoa ja autoa kiilloittaessa sekä kavereiden kanssa hengaillessa. Satakunnan ammattikorkeakoulussa opiskelin tietotekniikan insinööriksi suuntautuen ohjelmointi- ja ohjelmistotekniikkaan, kuitenkin opiskellen kattavasti myös tietoliikenneverkkoja.

Ammattikorkeakouluaikana kirjoitin opinnäytetyöni Business Intelligence -ratkaisun käyttöönotosta keskisuuressa yrityksessä, jonka aikana mielenkiintoni kasvoi myös liiketoimintatiedon hallintaa sekä raportointia kohtaan. Olenkin tämän jälkeen kehittänyt Leppäkoski-konsernissa liiketoimintatiedon hallintaratkaisua sekä raportteja eteenpäin, samalla oppien lisää tietovarastoinnista sekä tiedon esittämisestä. Viimeisin kehittämäni versio liiketoimintatiedon hallintaratkaisusta perustuu Microsoftin modernia tietovarastoarkkitehtuuria mukailevaan versioon, josta voit lukea lisää täällä.

Ammattikorkeakoulun jälkeen pääsin Tampereen teknilliseen yliopistoon (nyk. Tampereen yliopisto) opiskelemaan tuotantotalouden diplomi-insinööriksi johtamisen ja tietotekniikan koulutusohjelmassa. Suoritin opinnot töiden ohella pääaineenani tuotantotalous sekä sivuaineena tietovarannot ja data-analyysi. Opinnot sisälsivät paljon matematiikkaa sekä mielenkiintoisia kursseja mm. yrityksen taloudesta ja johtamisesta kuin myös koneoppimisen menetelmistä ja tiedonlouhinnasta. Opintojeni aikana Tampereen yliopisto ja Tampereen teknillinen yliopisto yhdistyivät uudeksi säätiöyliopistoksi, Tampereen yliopistoksi, josta valmistuin diplomi-insinööriksi vuonna 2020.

Lisätietoja osaamisestani löydät ansioluettelostani.

Nettisivujen luonti

Nettisivujen koodaamisen olen aloittanut perustamalla Github-tilin, jossa säilytän versiohallinnoittuja sivuston lähdekoodeja ja jonka avulla ylläpidän sivustoa. Käy kurkkaamassa, jos lähdekoodista löytyisi jotain sinunkin sivuillesi.

Liiketoimintatiedon hallinta

Olen kehittänyt työurani aikana jo perinteiseksi muodostunutta keskitettyä tietovarastoa sekä Microsoftin modernia tietovarastoarkkitehtuurimallia mukailevaa, modulaarista liiketoimintatiedon hallintaratkaisua. Yhteistyökumppanit ja minä olemme kirjoittaneet ratkaisun kehittymisestä vuosien varrella ja näistä kehitysversioista voit lukea lisää alta löytyvistä linkitetyistä artikkeleista.